9A1CEU/p u "Pokuplju" '96"

Sve nas je razveselilo kad smo početkom ove ukv-natjecateljske sezone(96),dobili dopis od Mate, 9a3pa iz radio-kluba "Sisak"-9a1dfg, o inicijativi za obnovu natjecanja "Pokuplje". Nažalost, nastojanje da se propozicije promijene, nije uspjelo, pa se natjecanje održalo po starim propozicijama, u starom terminu. Umjesto jednog novog, modernijeg kontesta.

Naoružani dobrom voljom i ponešto dotrajale opreme, pomalo "umorne" od ovih prošlih godina, u subotu prije kontesta, skupila se u lokalnom buffetu momčad spremna za neslućene napore na polju mikrovalnih aktivnosti i smirivanje tekućih problema.Bio je to pravi nesrazmjer između broja onih koji bi radili u kontestu i onih koji bi bili "za drugim stolom". No, kad su se želuci smirili poznatim metodama alternativne kemije, provjerili smo i utovarili opremu, dostatnu za sudjelovanje u multi-multi -kategoriji u KV-natjecanju i pravac Pristava JN75RP, 418m asl, oko 20 min. vožnje od Ozlja.

Cilj nam je bio isprobati lokaciju s ovim što imamo, jer se ukazala prilika da se na to mjesto postavi kućica iz koje bi mogli raditi i KV i UKV. 

pokuplj96 1 pokuplje96 2

Prije natjecanja antene treba sastaviti, montirati i postaviti na
stup, 9A2R, 9A3XY, 9A7KNB

Važan detalj je i antena za PR, montaža-9A3SK

  

pokuplje96 3 pokuplje96 4

Pogled s Pristave 418m, prema sv. Geri 1178m asl.

Braco, 9A7R, on air.

Put je bio ugodan i koristan, jer nas vodi kroz Kamanje, gdje kod prijatelja Đinota kupujemo dodatne količine tekućine. Tu prelazimo na lijevu obalu Kupe, a put opet vodi uz vinarski podrum (!). Nakon uspona od par kilometara dobre ceste, evo nas na Pristavi. Odavde se tek vidi u kakvoj je kotlini Ozalj i koja su to sve brda okolo. Vrijeme je lijepo i vidi se daleko: Sv. Jura iznad Draganića (20-ak km jugozapadno), Petrova gora (80-ak km jug-jugozapad), Sv. Gera (20-ak km sjeverozapadno)....cijela ozaljska kotlina je kao na dlanu. Sitnozorom neki od nas mogli bi vidjeti i svoje kuće.

Odmah postavljamo šator i sklapamo antene. DL6WU 15 el. , 8.5m dugačka, napravljena i isprobana u istom kontestu 80-ih godina! Ponijeli smo i "elradicu" 12 el. Tu su i male antenice za paket-radio, hrpa sitne opreme i uređaj IC271E (8W), gluh ko top, ali-drugi se nema. Podižemo stup "visine" 5m i-antena je gore! Još brzopotezno mjerenje SWR-a i-juriš na ručak jer već je popodne. Tu se pokazalo da je Željko, 9A2R, zadužen za kuhinju, osim lonca odličnog graha, ponesal i jednu (1) žlicu! A nas ima šest. Hmmmm....?!

Tada se dio ekipe ozlojeđeno udaljio po ostatak opreme u selo na susjednom brežuljku. Putem opet nailazimo na same poznate ljude, pogotovo 9A2R,(kome je xyl otuda), a on vozi! Metodom "kaj vama moje vino nije dobro?!", a nesmimo nikoga uvrijedit, vraćamo se nakon par sati, pomalo "umorni". Na lokaciji je sve QRV i nakon probe agregata, nastupa večernja tišina.

Ekipa se vraća u Ozalj, a 9A2R i 9A3ZA ostaju tu. Slažemo sitnu opremu, paket-radio, slušamo band i večeramo. Čujemo se s prijateljima iz Siska, Mate, 9A3PA i Boris, 9A4VA su na Zrinskoj gori, JN85EE. Da je dan i da nema izmaglice, gotovo da bi se vidjeli, QRB je oko 80 km.

Na clusteru spazimo EA3ADW. Lako ga radimo isprobavajući koji je RX bolji; IC271E ili FT480R, no tu su negdje. Veseli smo zbog španjolca pa od veselja radimo još jednog; EA3DXU. Antena ispravna, FAI ide! Šteta da je kontest samo po danu!

Gasimo sve s namjerom da idemo spavati, ali tu opet nastaju problemi. Svi komarci koji su se okupili oko svijetla najednom su se počeli neobično interesirati za nas. Pravi pile-up! Ubrzo nakon što smo im na jedinstveni način dali do znanja da smo pojeli lonac graha, mirni su i tihi, kao omamljeni HI!

Ujutro se vraća ekipa, pojačana operatorskim djelom tj. stiže i Braco, 9A7R.

Počinje kontest. Radimo uglavnom CW, jer tu još nešto kako-tako čujemo. Kako se Sunce diže, u šatoru je sve toplije i toplije i toplije....Količina tekućine koja se slijeva s naših leđa postaje nesrazmjerna prilivu. Djelujemo brzo, za razliku od banda, gdje djelujemo sporo. Antenu za FM, ekspertni je tim postavio vodoravno jer se nije moglo....tako da smo i tu hendikepirani. Nije da se ne trudimo ali....ide dosta slabo, snaga je 70-80W, kako kad i kako gdje.dPrimjećujemo da ima dosta stanica na FM-u koje ne radimo jer nas ne čuju!

Nenad (u daljem tekstu Mix, 9A7KNB) i Srećko,9A7JAM, okreću antenu sim-tam, ali niš. Uto začujemo putem "mikrovala" da su Lidija i Kruno, 9A3SK, pri kraju s roštiljom....Trenutno se konektira 5-6 učesnika HI. Kako kontest odmiče, vidimo da baš i neide ko zna kako dobro. Zovemo još malo prema Italiji i privodimo kontest kraju.

pokuplje96 5 pokuplje96 6
Mix 9A7KNB operating 9A2U Kod sastavljanja antena nadje se i viška djelova HI

 

105 QSO-a, 14102 boda, dvije duple, 137km/QSO, kao da smo radili s vokcem!

67x9A, 21xS5, 8xOK, 1xYO, ostalo je sitno.

ODX 533 km, OK1KOB, 16 polja.

Nije da smo zadovoljni, ali je puno važnije da smo konačno odradili kontest za svoj znak 9A1CEU i dogovorili se da malo uredimo lokaciju.

Ekipu su činili:9A2R-Željko; dokazani kuhar, specijalist za roštilj (u proizvodnji i potrošnji pogotovo). 9A7R-Braco (kum 1), UFB OP i ostalo. 9A3XY-Skrale; Donio stanicu za paket, pojeo nam većinu salate i popio arsenal mineralne vode. 9A3SK-Kruno (i Lidija):prvi uzeo jedinu žlicu i ndvalio na grah, a Lidija je sve to lijepo snimila. 9A7JAM-Srećko; viđen u nedjelju ujutro na cca pol sata, malo bio i otišao, isto kao i Miha zvani-taxi. Mix; naradio se oko svega, a najteže mu je bilo uspostaviti vezu s ekspedicijom od kuće jer:"Čovjek kad spava-ne javlja se" (stara vivodinska poslovica). Davor, 9A3ZA; kao tajnik kluba brinuo da, kao što sama riječ kaže, nešto ipak ostane i tajna HI.

pokuplje96 7

Sve vas lijepo pozdravlja ekipa 9A1CEU sa devizom koju jedino priznajemo (osim još jedne): "SVUDA POĐI AL NA KONTEST DOĐI !"

 

 

Davor, 9a3za

 

Free Joomla! template by L.THEME