9A7S - Hrvatski ljetni kup sa Zrinske gore

Za ovogodišnji "Hrvatski ljetni kup" bilo je dosta kombinacija. Stvatko je imao neke svoje planove; more, posao, natjecanje....Nekako je ipak stvorena osnova ekipe koja će sigurno raditi zajedno i planovi su se počeli krojiti dalje. Članovi R.K. Sisak nosioci su aktivnosti, a gosti su gosti.

U rano jutro, u četvrtak, skupili se u klubu u Sisku, Milan 9A2US, Ivica 9A4GC, Mate 9A3PA, Max 9A5WA i Davor 9A3ZA. Skuplja se oprema, a kao što i priliči, počinje i kiša. Onda se opet skuplja oprema i u pristojno vrijeme se kreće na put. Cilj je isprobana lokacija Zrinska gora JN85EE. Mate je, kao pravi organizator, rasporedio pos'o prije nego smo i došli. Prvi dojmovi po dolasku na lokaciju su: sve je isto k'o i prije samo su se odnekud u našu malu drvenu kućicu doselili stršljeni. To nije dobro. Odmah palimo višenamjensku vatricu. Malo po malo stvari dolaze na svoje. Dvometarski sistem od 4 x 17 el. yagi sklapa se i postavlja na osnovu stupa koji je spreman za dizanje na 10 m visine. Prva mjerenja kažu da Matin novi linear za 2m radi dobro, jedino što pokazivanje snage na samom linearu i mjerenje watmetrom nemaju ništa zajedničkog. Odlučujemo se vjerovati watmetru.

Kad se prekorači snaga od 500 W nailaze problemi raznih vrsta, naravno za onog koji je običavao raditi sa manjim snagama. Pokušate li koristiti komade koaksijalnog kabla RG213 isl. za povezivanje lineara i watmetra, ubrzo ćete se osvjedočiti da to baš i nije neko kvalitetno rješenje. Taj se kabel vrlo brzo počne grijati tako da može eventualno poslužiti za neko kratko mjerenje. Kako se čini da je kod naših stanica dosta popularan taj linear s ruskom triodom tipa GS31b dobro je napomenuti kako se jedinim instrumentom koji je postavljen na kutiju ponekad nemože ništa indicirati, a kamoli mjeriti, zato je dobro imati watmetar ako želite podesiti aparat da daje najveću snagu u antenu. Kao za inat, baš kod tih snaga 500-700 W, prestaju biti upotrebljive mnoge stvari koje se inače koriste pod normalno kao sklopke, releji pretpojačala,kablovi, konektori (do 500W na 144 Mhz)....sve to postoji naravno i za veće snage, ali....naše je pretpojačalo tog tipa da je ovaj puta moralo ostati kod uređaja. Time je PPS za 2m dobio u dobrom dijelu svoj konačni izgled. Večernje sate prvog dana posvećujemo dotjerivanju stanja u kućici, pripremamo večeru, a Ivica 9A4GC, kao stručnjak za digitalije priprema računala i modeme. Još je u gluho doba noći bilo nekih pokušaja oko sistema za FM, ali sve to ostaje za sutra. Navečer smo još malo na bandu, razgovaramo sa Bracom 9A7R, on i Željko 9A2R doći će u subotu, to je dobra vijest.

Gotovo cijeli petak prolazi u pripremama za postavljanje 70 i 23 cm sistema. Lokacija za 70 i 23 cm je oko 1,5 km udaljena od lokacije PPS-a za 2m. Dugačka 13WL antena za 70 cm trebala bi po prvi puta biti na pravom ispitu. Za 23 cm tu su 2 x 28 el loop. Prvi pokušaji izviđanja na stupu kažu da će biti potrebno dosta napora i sreće s vremenom da bi se sve to postavilo kako treba. Murphy ne spava i kad se god netko zaputi na stup, vjetar počinje bjesomučno puhati sve dok čovjek ne odustane i siđe, onda je opet sve mirno. Sklapamo tu vrlo dugačku antenu za 70 cm i uza sve poteškoće taj dio posla oko podizanja odlažemo ipak za subotu ujutro, dijelom i zato što uređaj i kabel za 23 cm dolaze tek u subotu. Posada objekta navečer nas ugošćuje odličnom kotlovinom. Tu se dogovaramo i koji su planovi za subotu, te odlazimo na spavanje.

Ako ste u toku natjecanja slušali stanicu 9A7S kako radi veze, a korespodente niste čuli, to nije ništa neobično, a i objašnjenje je jednostavno. Ne samo da ima operatora koji dobro čuju na opsegu, nego su neki iz zatvorene kućice čuli kako vani puze zmije ! Ima i onih koji su u mrkloj noći vidjeli divlje svinje, ali to već ima svoje medicinske (ili kemijske) razloge. HI

Svatko na svoj način prespavali smo i tu noć i ujutro se bacamo na posal oko antena za 70 i 23 cm. Podižemo ostatak stvari na stup. Vrijeme je lijepo. Pripremamo se podignuti stup i antenu za 70 cm. Dok to još učvršćujemo vjetar polako, polako počinje puhati sve jače i jače i tak od toga ništa. Jedva smo to sačuvali da ne padne sve skupa dolje. Potrebno je još ljudi na samom stupu. Dolazak neuništivog tandema Braco 9A7R i Željko 9A2R iz Draganića odnosno Ozlja i Branka 9A2KD iz Siska, donosi nam još jednog čovjeka na stup, i to takvog da ga nikakav vjetar nemože otpuhati. Tako je konačno ekipa u sastavu 9A2R/9A3PA/9A3ZA/9A4GC uz navijanje dečki sa Zemlje uspravila antenu za 70 cm. Poznati problem svih ekipa s kojima sam imao priliku raditi je da se skoro svi razumiju u neke struje, a nitko u šerafe. Tako je bilo i sada; da bi spojili 2 x 28 el . antene, one trebaju biti na nekoj cijevi koja nebi smjela biti predebela jer se onda nebudu mogle staviti na nju. Ako tome dodamo da se od 4 šerafa koliko je potrebno za sastavljanje obje antene, koje su iz dva komada, našlo samo dva, jasno je da će se vjerojatno raditi sa jednom antenom. Tako je na kraju i bilo.

Sva je sreća da smo Braci rekli da donese jedan kabel, naime da nije uz taj jedan došla još i hrpa veličine "pun auto" tzv. rezervnih kablića i konektora, prijelaza itd., teško da bi uspjeli pospojiti sve kutijice koje su činile stanicu za 70 i 23 cm.

Malo po malo vrijeme je odmicalo. Radovi su se isto tako bližili kraju,ali....Kad je spojena konfiguracija za 70 cm, uključivo novim Matinim linearom , koji nam je trebao davati 300 W outputa, došlo je do novog čuda. Prvih par osigurača spaljeno je, točnije oni su upravo eksplodirali jedan po jedan, kako smo ih stavljali u aparat, za jedva sat vremena. Sheme se nema i tako je preostalo da se dela sa solo uređajem FT-736. Output = 22 W ! Naravoučenije: ako se ima linear koji sigurno radi, makar daval 50 W, uzmi ga bez obzira na sve, pa ako ništa drugo da pritiska papir u PPS-u. Pokazalo se da uz ovo ima i drugih nekih bug-ova, kao npr. da frekvencija na FT-736 kada se radi CW, na predaji i na prijemu nije baš ista i da se nikog nemože dozvati bez uporabe kalkulatora, a na CQ sa 22 W pile-up je možeš-si-mislit. Kaj je još više podizalo nervozu u želucu, čujemo sasvim dobro; DL, OK, SP, sve dobri signali. Antena za 23 cm je na stupu, ali ostalo je da se još stavi rotator. Stvari su na višim opsezima krenule dosta slabo. Željko se diže od uređaja, što glede žeđi , a i slabo ide. Branko sjeda za uređaj i odma ga zove UT5DL ! 'ko zna - zna , svi se slažemo, uz kupicu gemišta, jer taman kad bi možda bilo krenulo malo bolje , počinje veliko nevrijeme. Tu je radu kraj na neko vrijeme.

Kao što i priliči, po noći je nestalo struje i lijepo smo otišli spavati. Braco je otišal raditi na 2m gdje su dečki cijelu noć marljivo sakupljali veze. Max se tu prilično naradio, jer kad su god počinjali radovi na 70/23 cm strani, ostajal bi sam na 2m.

Ujutro je konačno postavljen i rotor na 23 cm antenu tako da je sad sve kompletno koliko može biti. Zapravo kod pokušaja okretanja antene za 70 cm, kazaljka na rotoru se ne miče !?! Kaj pak sad? Pokusom se ustvrđuje da se antena okreće, ali kuda je okrenuta u kojem trenutku, to se može znati samo ako se ide van gledati.

Kupujete li si rotator koji košta oko 100 DM, tipa STOLE isl, znajte da je on dobar za okretanje malih antena, ali da će već nakon par okretanja lijevo-desno, pokazivač tvrditi svoje, a antena svoje. Za rad s takovim rotatorom, neophodno je da operator vidi antenu, radno vrijeme je obično dok ne padne mrak HI ! Kvar na rotatoru za 70 cm, vjerojatno je povezan s nevremenom, jer smo njega izgleda malo prekasno isključili, a kvar na rotatoru za 23 cm, ima isključivo veze s onom narodnom "koliko novaca....". 28 el loop za 23 cm nije baš izgledao kao neko ozbiljno rješenje za ovakvo natjecanje, no i tu smo štošta propustili. Sve stanice koje smo čuli, radili smo s lakoćom, a da smo mogli samo malo bolje nabacivati sa 70 cm, i tu bi rezultat bio znatno bolji. No bar je 2m PPS radio normalno. Prevelike gužve nije bilo. Uređaj TS-711 radio je solidno, ako zanemarimo činjenicu da "kuha" prijemnik, no kod original tvorničkih uređaja uglavnom je to tako, ili nevalja ovo ili ono....nebi se baš na sve čovjek trebao žaliti.

Nažalost od planiranog dobrog rezultata u sveukupnom zbroju, neće biti ništa. Ponajprije zahvaljujući velikim poteškoćama na 70 cm, koji je mogao biti glavni band. Na 2m rezultat je dobar.

525 QSO-a, 173.535 bodova, 331 km/QSO. ODX:DL8CMM/p - 881 km.

108 x OK, 107 x 9A, 98 x S5, 50 x I, 46 x DL, 27 x OE, 25 x HG, 20 x OM.

Još ima rezerve sa istom opremom i sa iste lokacije.

Činilo se kao da aktivnost nije baš pretjerana, pogotovo na višim opsezima. Ima nekoliko stanica koje imaju opremu za skoro sve opsege od 2 m do 3 cm, ali nema baš puno korespodenata.

Iako je natjecanje održano početkom srpnja mjeseca, ekipa se 4 dana skuhala i 3 noći smrzla, no to uopće nije razlog da se ne dođe ponovo!!

73's de 9A7S, R.K.SISAK & co.

 

 

Davor, 9a3za

Free Joomla! template by L.THEME