9A2U in ALPE-ADRIA VHF CONTEST 98.

Malobrojna, ali uspješna expedicija za natjecanje Alpe-Adria 98. VHF, u sastavu : 9A2R-Željko, 9A6D-Darko i 9A7R-Braco, uspela se u petak, prije natjecanja na Velebit, do planinarskog doma, bez većih poteškoća. Pod samim vrhom postavljen je KV-PPS (sl. 2). Kako su ćudi visokih planina nepredvidive, za učvršćivanje antena upotrebljen je povećani broj špaga i klinova (slike). KV-PPS sastojao se od slooper antene i uređaja TS-50, a nalazio se u vozilu (slike). Jedna od nakana je bila i uspostavljanje veze sa drugom expedicijom (9A3PA, 9A3SK i 9A3ZA = 9A2U/p-9A3PA/p-9A1CDH/p), koja je radila sa Huma, nedaleko Vele Luke, KV, MS i ALPE-ADRIA VHF.

9a2u006

PPS postaje 9A2U na vrhu Velebita, 1630m asl.
Na ovom mjestu lijepo vrijeme prelazi u pogibeljno brinom vjetra !
Zato je sve potrebno izvesti solidnije nego u nizinskim krajevima.
DL6WU long yagi (home made) nalazila se na svega nekoliko metara visine.

 

Na samom vrhu postavljen je šator sa UKV PPS-om, jedna 18 el. Antena DL6WU, 5.5 ww/l (11m) FT290R bio je glavni dio opreme u šatoru, uz okrepljujuća sredstva.

Da nebi sve prošlo bez poteškoća, u 08.59 se odlemio kabel sa antene koja je spremno čekala početak natjecanja. Popravak je potrajao oko dva sata, tako de se u natjecanje krenulo sa ozbiljnim zaostatkom. Ipak, kad je sve dotjerano u red, veze su krenule relativno dobro. U blizini su radile još dvije stanice, ali nije bilo većih problema sa prijamom.

 9a2u002

 

9a2u003
  9a2u001

 

Valjda je najteži dio svake ekspedicije pospremanje nakon završetka natjecanja. Sklapanje KV i UKV PPS-a i spuštanje sa vrha Velebita prolaze bez nepredviđenih događaja i članovi ekspedicije umorni, ali zadovoljni istu su večer stigli kućama.

Rezultat od oko 70.000 bodova, u kategoriji do 5W iznad 1600m asl. nije za baciti, čak se kasnije pokazalo da je, uzevši u obzir uvjete rada i jako dobar. Prvi hrvatski rekord u ovoj kategoriji, prvo mjesto u Hrvatskoj i DRUGO MJESTO U EUROPI !

 

 

Davor, 9a3za

Free Joomla! template by L.THEME