9A1CEU/p U ALPE-ADRIA VHF 96

Nakon godina i godina nadanja, problema s prostorijama itd. Radio klub Ozalj 9A1CEU, konačno je ove godine uspio postaviti kontejner na lokaciji Pristava, nedaleko Ozlja. Mjesto je relativno dobro jer je blizu, dovoljno daleko od industrijskih smetnji, a ima nade i da dobijemo struju! Nakon dobivalja prostorija u Ozlju, ovo je svakako jedan od najljepših događaja u povijesti kluba, koja je duža od 15 godina.

U novopostavljenom kontejneru ima još puno za raditi, kako bi on postao udoban i siguran za rad, ali je svakako najteži posao bio nabaviti ga povoljno i prebaciti na lokaciju koja bi bila pogodna za rad. Veliku pomoć pri prvom pružila nam je Hrvatska vojska, a pri drugom privatni prijevoznik g.Marijan Lešćanec, kojem se također zahvaljujemo.

aavhf 1

Mix, 9A7KNB i Braco, 9A7R, osvježenje su
potražili u sjeni nevelike jabuke.

Obnova i uređenje kontejnera, iznutra i izvana te uređivanje okoliša, vlasništvo Komunalnog poduzeća iz Ozlja, čiji smo "gosti na dvorištu", je u toku. Na lokaciji namjeravamo postaviti stup koji bi ostao montiran, tako da ne moramo svaki put baš sve raditi od početka. Osim za UKV, što nam je bio prvi cilj, lokacija bi mogla biti zanimljiva i za KV.

Kako je najlakše nešto od većih zahvata učiniti kad nas je većina aktivnih članova tu, to su kontesti prava prilika za takove aktivnosti. Možda baš zato, rezultati nisu ovog časa najglavniji cilj, već se nastojimo usredotočiti na stvaranje uvjeta da bi uopće mogli o tome razmišljati.

9A2U 35

Montaža antene na konzolu, prije podizanja na radnu
visinu, Željko, 9A2R i Mix, 9A7KNB.

Ovogodišnje natjecanje Alpe-Adria VHF 96 pokušali smo iskoristiti također i za aktivnost na tom polju. Zahvaljujući Štefu (zvanom Pera-59), 9A7BSM, napravljena je krasna željezna konstrukcija koja nosi cijev s lagerima i novi rotator. Čovjek zna posal. Zajedno s novim rotatorom, to je početak konstrukcije novog sustava antena za 2m.

Prvo smo htjeli probati kako bi išlo sa dvije antene, ali kad smo ih posudili i pokušali (srećom, na vrijeme) sklopiti, odnekud su se stvorile četiri i to ne bilo kakve. Jedna 16 el. TONNA, bez elemenata, dvije 11 el. yagi, s elementima i jedna 11 el yagi sa nešto elemenata. Dvije smo ipak uspjeli kompletirati i prebaciti na lokaciju nekoliko dana prije natjecanja. Gore je već bila 15 el. DL6WU i stupovi.

U subotu oko podne sve je bilo spremno za pokret. Željko,9A2R, sa svojim kumom 9A7R-Bracom kreće odmah, a Mix, Sanja i Davor 9A3ZA, ostadosmo kupit još neke sitnice i-pravac JN75RP. Uz kraće zadržavanje kod Jandre, 9A7KIJ, glede alata, kod Krune, 9A3SK, glede vina i vaganja na vagi za teške terete (da se poslije vidi ko je samo jeo, a tko radio), krenuli smo na mjesto zbivanja.Već pod vrhom prvo iznenađenje: Željko i Braco su parkirali na putu i odmaraju?! Dolazimo bliže i kad je auto zagašen, shvaćamo što je posrijedi. Naime u Mixovom autu se od motora i muzike nije čulo da grmi-sijeva-nevrijeme se sprema!

9A2U 12Srećko, 9A7JAM, "worldwide legend"

Na vrhu je poprilično neugodno, iako je kontejner sasvim solidno uzemljen. U to ide pljusak s nevremenom koji koristimo za "gablec na sigurnom". Kad se vrijeme primirilo, počeli smo s ubrzanim radovima na podizanju stupa. Pripremili smo 5m stup s novim dodatkom od 4.5m. Pri sastavljanju antena čekalo nas je novo neugodno iznenađenje: antenama je nekako pofalilo nekoliko matica, vijaka, pločica....a bile su ko nove. I tako smo odlučili raditi sa jednom 15 el. DL6WU antenom. Pretpojačalo koje smo trebali dobiti negdje je zapelo i....nema se predpojačalo. Izlazno pojačalo zaista pojačava snagu iz uređaja, ali sve skupa je u rangu snage neke mobilne FM stanice. Ostalo nam je jedno jedino poboljšanje: dodatnih 4.5m visine stupa s istom dužinom kabla, a i rotator je sad konačno složen o.k. Postavili smo taj teški hardware ispekli meso i-evo kiše! To smo doduše i očekivali pa smo samo nastavili radove u kontejneru. Spremalo se veliko nevrijeme, pa je sve trebalo složiti tako da se može brzo isključiti i sve žice izbaciti dalje izvan kontejnera!

aavhf 2

Agregat je bio malo svojeglav, no brzo smo mu našli
doktora, težine su im tu negdje....stroj je popustio prvi!

Prvi put smu otišli "na sigurno" oko 8.30 navečer. Dapače, spustili smo se skroz u Ozalj, uzeli još neke stvari i pričekali bolja vremena. Oko 11 navečer, opet smo gore. Sve do kasno smo pričali i slušali na bandu. Netko je moral ostati budan jer se moglo lako desit da počnu opet pucat gromovi. To se i desilo oko 3.15 ujutro, kad je počelo opće veselje u zraku .Spustili smo se malo niže, u selo, a na lokaciju smo se vratili oko 5 ujutro. Umorni i mokrih nogu legli smo malo odmoriti, a Braco je ostal na bandu.

Natjecanje smo počeli na vrijeme što zna biti loš znak (HI). To se pokazalo točnim pri prvim pokušajima rada SSB, oko sat i pol nakon početka. Veliki brum dao nam je do znanja da se agregat opet ponaša samovoljno. Po kratkom postupku smo ga smjenili jer smo za svaki slučaj pripremil diesel koji ne omane! Upalimo uređaj i: mam se druga slika kaže ! Band je čišći a signal isto. Nažalost s ovim što imamo od opreme dosta smo gluhi na sjever, jer je takva lokacija. Možda bi od pomoći bio onaj medicinski aparat za slušanje pluća?! HI! Smjerovi istok i jug pokazali su se dobro, čak je dosta bolj nego kad je antena bila 5m niže, u granju. Kao i obično, pokazalo se da je za vrijeme kontesta cluster S50DXC neupotrebljiv za nas. tako su neki članovi ekspedicije otkrili do se picek može koristiti i za druge stvari kao: fliper, autići, karte....

Loše vrijeme, viseći oblaci, magla i kiša, doprinjeli su lošim propagacijama i dosta velikim statičkim smetnjama. Ovaj put smo radili: 122 QSO-a, 200km/QSO, što je bolje nego u "Pokuplju" unatoč duplo manjoj izlaznoj snazi, 24404 boda, ODX YO5DXC-710 km,

31x9A, 50xS5, 20xI, 2xYO, 7xOK/OM, ukupno 28 lokatora.

Fale nam stanice sa sjevera, koje nismo u ovim uvjetima čuli. Nadamo se da ćemo uskoro raditi sa boljim antenskim sustavom, koji je u izradi, i pretpojačalom, koje se pokazalo kao nenadomjestiv dio opreme na ovoj lokaciji.

73 es CUL de 9A1CEU-gang !

Davor, 9a3za

Free Joomla! template by L.THEME