Radio klub Ozalj - 50 godina neprekidnog rada

Radio klub Ozalj je osnovan prije 50 godina, radioklub su osnovali:

Mirko Skradski , dugogodišnji tajnik i predsjednik
Martin Grabovac,
Josip Ivanušec,
Željko Mladen
Branko Dupor
Dragutin Marković Tomak SK
Zoran Radanov SK
Mirko Novosel SK
Vladimir Jaušovec SK
Dragutin Cvitković SK

U to vrijeme je u Hrvatskoj osnovan veliki broj radioklubova po tadašnjim općinama, a kao posljedica analiza komunikacija na velikoj vojnoj vježbi koja je bila na području Hrvatske SLOBODA 71. Uvidjelo se da za dobru komunikaciju nije dovoljno imati gomilu opreme-radio uređaja, već je mnogo važnije imati ljude koji će s tom opremom raditi i omogućiti kvalitetno povezivanje postrojbi. Kupili su se prvi radio uređaji, jedan je ovdje i izložen, Japanskog proizvođača TRIO TS 510 koji je u to vrijeme bio jedan od najkvalitetnijih kratkovalnih uređaja na tržištu i još k tome Japanski.


Radioklub je u prvim danima smješten u kulu starog grada Ozlja na 2. kat gdje se nalazio do 1986. godine kada smo preseljeni u današnje prostorije na drugom katu zgrade gdje se nalazi i gradsko poglavarstvo, a u to vrijeme to je bila nova zgrada u kojoj su se nalazile općinske službe i političke organizacije. Prostor je to u kojem je bilo riješeno grijanje, struja, sanitarije, a osim toga te usluge nam nisu naplaćivane, što je s obzirom na financiranje rada kluba bilo i veliko olakšanje za tanku klupsku blagajnu.


1979. godine je započet i prvi tečaj-edukacija za polaganje radioamaterskog ispita. Početkom 1980. godine C razred amaterskog radiooperatora položili su Marijan Skradski, Dražen Ivanušec i Davor Marković Tomak, koji su nastavili tradiciju koju su njihovi očevi započeli 8 godina ranije osnivanjem Radio kluba Ozalj. Iako mala sredina, samo s osnovnom školom i jedno vrijeme s prva dva razred srednje škole prema Šuvarovoj koncepciji školovanja, organizacija i provođenje tečajeva i na kraju organizacija ispita u radio klub se nastavila 1982., 1983.,1984., 1988., 1990, a isto tako i za vrijeme domovinskog rata kada smo organizirali tečaj i ispit za veziste koji su bili mobilizirani u postrojbe HV-a. Organizacija tečajeva je nastavljen i nakon domovinskog rata, najmlađi radioamateri, njih 9 su započeli na radionici za natjecanje mladih tehničara iz područja radiokomunikacija u 10 mjesecu 2021. godine , nakon toga na radioamaterskom tečaju za P razred da bi radioamaterski ispit P razreda položili 10. ožujka 2022. godine. Tečajevi radiokluba traju 5 do 6 mjeseci i na završetku organiziramo ispit pred državnim povjerenstvom kojeg odobrava Hrvatska regulatorna agencija za mrežnu djelatnost – HAKOM, te moramo reći da svi koji prođu našu edukaciju steknu kvalitetna znanja iz područja elektronika i radiokomunikacija. Ranije su generacije naučile i razgovarati korištenjem Morseove abecede, dok se danas ne traži više poznavanje telegrafije.


Radioklub Ozalj je od osnivanja tražio područja koja interesiraju djecu i mlade, naravno da je sve to povezano i s radioamaterstvom. Tako se početkom 80 godina s mladim članovima i drugom djecom i mladima radilo na učenju osnova elektrotehnike, elektronike i radiokonstruktorstva, pa su se izrađivali i razni uređaji i oprema koja se koristila uz radio uređaje, ali i za korištenje u svakodnevnom životu, kao ispravljači, punjači, elektronička tipkala, antene, mali odašiljači koji su se koristili i ne baš namjenski na primjer za FM radio, CB stanice i drugo. Neki od prisutnih se sigurno i prepoznaju među ovim posljednjima.
Možemo se pohvaliti da smo u radioklubu vrlo rano počeli i s informatikom, izradom i korištenjem računala što uključuje i edukaciju, možda više samoobrazovanje u korištenju računala. Prvo računalo smo kupili 1984. godine, izrađivalo se u kitu, odnosno samogradnjom. To je bio računar Galaksija koje je u obliku dijelova za samogradnju prodavao Beogradski izdavački i grafički zavod koji je izdavao i tiskovinu Galaksija koja je bila izvor znanja za upoznavanje računala i njihovog korištenja. Nažalost te Galaksije više nema u klubu jer smo ju kasnije zamijenili s tada mnogo naprednijim računalom Commodore 64 za kojeg je postojalo i mnoštvo radioamaterskih računalnih programa: rad paket radiom, teleprinter, vođenje dnevnika rada, izračun udaljenosti između radio stanica korištenjem QRA lokatora i drugim programima, ovi drugi su najviše bile igrice.


Taj Commodore 64 smo koristili tijekom domovinskog rata za prijenos poruka kroz cijelu tadašnju Packet radio mrežu koja je postojala u Hrvatskoj a koristili su ju za svoje potrebe krizni stožeri. Ta je mreža u mnogim slučajevima bila jedina komunikacija s Dubrovnikom, Vukovarom i drugim kriznim područjima, ponosni smo što smo bili dijelom te mreže. Za potrebe mreže smo izradili i postavili jedan packet radio čvor na Japetiću koji je bio aktivan cijelo vrijeme domovinskog rata. Za vrijeme domovinskog rata članovi radio kluba su bili mobilizirani i aktivni kao nosioci komunikacija, a posebno radiokomunikacija u svim angažiranim snagama: hrvatskoj vojsci, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Službi motrenja i obavješćivanja, civilnoj zaštiti.
Od početka svog rada i danas radio klub koristi pozivnu oznaku 9A1CEU, naravno do 1992. godine koristio se prefiks YU2, a nakon priznavanja Republike Hrvatske nam je dodijeljena pozivna oznaka 9A1CEU. Za rad u natjecanjima smo zatražili i 27. svibnja 1989. godine pozivnu oznaku YU2U koja je isto tako kasnije postala 9A2U, a koristimo je u natjecanjima i danas. Koristeći tu oznaku smo u svjetskim natjecanjima osvojili mnoga prva mjesta u Hrvatskoj, Europi pa i u svijetu, tu mislim i na najveća svjetska natjecanja: CQ WW, CQ WW WPX, IOTA, IARU HF Championship, Alpe Adria, IARU VHF. Da bi ostvarili što bolje rezultate u natjecanjima, a isto tako da ne smetamo susjedstvu počeli smo odlaziti na brdo Pristava koje se nalazi u Gornjem Lović na 418 metara nadmorske visine. U početku smo radili iz barake koja je ostala nakon izgradnje vodospreme, a 1995. godine smo postavili stambeni kontejner kojeg i danas koristimo za rad u natjecanjima. Da bi nekako olakšali rad u natjecanjima na Pristavi smo postavili 2 antenska stupa visine 16 metara, tako da smo nakon toga mogli ostvarivati i sve bolje rezultate u radioamaterskim natjecanjima.


Osim s drage nam Pristave organizirali smo i ekspedicije na najviše vrhove u Hrvatskoj: Ličku Plješivicu, Zavižan na Velebitu, Sljeme, Stipanov Grič, Zrinsku goru, Babino brdo kod Petrinje, a nekoliko puta smo bili i na Korčuli, Viru i na Čvrsnici u Hercegovini. Članovi radio kluba sudjelovali su i u natjecanjima zajedno s prijateljima iz radio klubova Samobora, Zagreba, Siska, Vela Luke, a s nama redovito u natjecanjima na UKV radi i prijatelj Darko 9A6D , posebno u natjecanjima s Velebita i Ličke Plješivice gdje redovito postižemo odlične rezultate ,a u kategoriji male snage s planina viših od 1600 metara smo napravili i rekord natjecanja. Pehar možete vidjeti na stoliću kraj uređaja radio kluba.
Radio klub Ozalj je jedan od suorganizatora natjecanja Pokuplje koje se svake godine u nedjelju 3. vikenda u svibnju održava na UKV i UHF područjima, u suorganizaciji je desetak klubova s područja toka rijeke Kupe, a kako smo i klub s neprekinutim djelovanjem dolazimo na red za organizaciju dosta često svake 3 do 4 godine.
Generaciju koja je položila radioamaterski ispit 2016. godine smo poslali na radioamaterskim kamp za amatersku radiogoniometriju, lov na lisicu u Bjelovaru i Živac, Jura i Anđelko su krenuli raditi u natjecanjima u radioamaterskoj goniometriji po Hrvatskoj. U ARG su se polako uključivali i drugi članovi, pa smo 2018., 2019. i 2022. godine organizirali i Prvenstvo Hrvatske u amaterskoj radiogoniometriji, a od 2018. organiziramo i Natjecanje u ARG-u Čarobnjak iz Ozlja.


Od 2016. godine organiziramo zajedno sa TehnoOz-om i radionicu-kamp na kupalištu ispod stare centrale na kojoj predstavljamo svoje aktivnosti djeci , mladima i svima ostalim zainteresiranima. Namjera da izađemo iz prstora u kluba i siđemo s brda na kojem radimo u natejcanjima bliže djeci i mladima nam uu potpunosti uspijeva, tako da i ove godine u ljetnim mjesecima kada je i kupanje aktualno planiramo vikend provesti s našim članovima na kupalištu. Navratite, svi ste pozvani.

Free Joomla! template by L.THEME